Prawdopodobne
Majonez: Witam
Rzucamy kostka do gry. Podaj przyklad zdarzenia pewnego.
Podaj przyklad zdarzenia niemozliwego.
Nie mam pojecia. Nakieruje mnie ktos?
12 gru 16:06
MQ: Po prostu zastanów się:
1. co jest pewne, jak rzucę kostką.
2. co nigdy nie zajdzie jak rzucę kostką
12 gru 16:08
Majonez: No pewne jest ze trafie 1 2 3 4 5 lub 6.
Niemozliwe jest zebym trafil inne cyfry niz te wyzej.
Jak mam to zapisac matematycznie?
12 gru 16:09
Tad:
... czasem kostka staje "sztorcem" −
12 gru 16:10
MQ: Już zapisałeś. Masz podać przykład zdarzenia, a nie "zapisywać matematycznie".
12 gru 16:11
Majonez: No kurde.. ale chyba nie o to chodzi
12 gru 16:11
Majonez: To teraz pytanie:
Ile wynosi prawdopodobienstwo zdarzenia pewnego?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−ll−−−−−−−−−−−−−− niemozliwego?
A wiec zdarzenie pewne wynosi 1?
Zdarzenie niemozliwe 0.
12 gru 16:14
MQ: n −− liczba oczek
P(n {znaczek należenia do zbioru} {1,2,3,4,5,6})=1
P(n=7)=0
12 gru 16:14
Majonez: Moze poprostu P(x>6,0) = 0
12 gru 16:17
Majonez: A jesli pytanie dotyczy talii kart. Losujemy jedna karte z talii.
Zdarzenie pewne = Czarna badź czerwona
Zdarzenie niemozliwe = ?
12 gru 16:18
Majonez: Interesuje mnie tylko zdarzenie niemozliwe w losowaniu kart z talii.
12 gru 16:26
Majonez: Ktos podpowie?
12 gru 16:34
Patronus: Zdarzeniem niemożliwym jest np wylosowanie karty w kolorze zielonym
12 gru 16:42