Wzór Herona
Marzena17 : Korzystając ze wzoru Herona, oblicz pole trójkąta o bokach 4,5,7
P={p(p−a)(p−b)(p−c)}
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
Proszę
12 gru 15:39
Maslanek: p to połowa obwodu.
Dalej jasne?
12 gru 15:39
Marzena17 : Nie, wychodzi mi wynik √96 a powinien wyjść 4 √6. Co robię źle?
P=8
P= √ 8 (8−4)(8−5)(8−7)
p= √8*12
P= √96
12 gru 15:43
Eta:
√96=√16*6= 4√6
12 gru 15:44
Marzena17 : Dziękuję
12 gru 15:45
Eta:
12 gru 15:45
Mila: 4+5+7=16
p=8
P=√8(8−4)(8−5)(8−7)=√8*4*3=√4*2*4*3=4√6
12 gru 15:46
Saizou : | | 1 | | 1 | | 1 | |
p= |
| Ob= |
| (4+5+7)= |
| *16=8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=
√8(8−4)(8−5)(8−7)=
√8*4*3*1=
√4*2*4*3*1=
√16*6=4
√6
12 gru 15:46
Eta:
12 gru 15:46
Marzena17 : Dziękuję wszystkim za pomoc
12 gru 15:48