monotoniczność
???: Zbadać monotoniczność następujących funkcji:
a)f(x)=x√4−x2
b) f(x)= √x2−4x+3
Proszę o wyjaśnienie jak się to robi i liczy. Krok po kroku.
12 gru 14:45
krystek: Ustalasz dziedzinę.
Liczysz pochodną i badasz jej znak.
f↗⇔f'>0
f↘⇔f'<0
12 gru 16:43
Mila: Witaj,
Krystek. Miłej współpracy z potrzebującymi: Ja teraz znikam.
12 gru 16:49
krystek: Witaj

Tylko Oni czekają na "gotowce" , a ja nie licze.
12 gru 16:52
PW: Licealiście nie znającemu pochodnych podpowiem tak:
To oczywiste, dla 0<x<2 funkcja 4−x2 jest rosnąca i dodatnia. Pierwiastek z funkcji rosnącej
jest funkcją rosnącą.
Funkcja g(x) = x jest też rosnąca i dodatnia, a więc iloczyn f(x) = x√4−x2 też jest funkcją
rosnącą.
Teraz trzeba się zastanowić jak będzie na przedziale (−2.0). Pierwiastek z malejącej 4−x2 jest
malejący i dodatni, a g(x)=x jest rosnąca i ujemna
No, ale pewnie jesteś na studiach i chcesz pochodne liczyć. No to warunek konieczny i
dostateczny monotoniczności funkcji różniczkowalnej w skrócie napisał Krystek.
12 gru 17:20
PW: Tak po paru minutach sobie uświadomiłem, że napisałem źle:
4−x
2 jest malejąca na (0,2). Koniec żartów, licz pochodną.
| | 1 | |
f'(x) = x'.√4−x2 + x(√4−x2)' = √4−x2 + x |
| (4−x2)' itd. |
| | 2√4−x2 | |
12 gru 19:00