Równania i nierówności.
Roberto: Witam wszystkich. Dzisiaj potrzebuje POMOCY w rozwiązaniu równań i nierówności.
zad.1. Rozwiąż równanie.
a) 3
x+1=
√3x
c) 5
x2−5x+8=5
2
zad.2. Rozwiąż nierówności.
c) 11
x < 121
3√11
Wyszło mi w zad.2.
a) x≥−3
b) x<0
a reszty nie wiem.
12 gru 14:44
Tad:
1)a.
x+1=0,5x
12 gru 14:55
Tad:
b.
x−7=−1
12 gru 14:56
Tad:
2)a.
3x≥3−3
12 gru 14:58
Tad:
2)b.
(1/5)x+3<(1/5)2x
liczba potęgowana (0,1) ....więc x+3>2x .. x<3
12 gru 15:03
Tad:
2)c.
11x<117/3 itd
12 gru 15:05
Roberto: DZIĘKUJE

Może i tak Tad, ale czy nie powinno się w 2)a. samego x chciec?
Bo mi tak wyszło jak ty napisałeś, ale myślałem że samego x trzeba. mh
12 gru 16:30
Roberto: Niech mi ktoś napisze jak jest, bo chce się nauczyć
12 gru 17:16
Aga1.: Trzeba wszędzie wyliczyć x, czyli dokończyć.
12 gru 17:21
Roberto: WITAJ KEJT

Spojrzysz proszę
12 gru 17:24
Roberto:
12 gru 17:46
Roberto: A to dobrze. OBLICZ.
Log
5 25
√5= ? 5
12 2
12
Log
36 6=6
25Log
5 7=49
Log
3 2
14+ 2Log
3 6= 2Log
3= 13
13 ?
Log
11 1= ?
12 gru 18:27
Roberto: 
POMOŻECIE
12 gru 18:43
Piotr:
a w czym ?
12 gru 18:46
krystek: | | 1 | |
log366=x⇔36x=6⇒62x=61⇔2x=1⇔x= |
| |
| | 2 | |
12 gru 18:46
12 gru 18:51
Piotr:
| | 5 | |
to np log525√5 = log552*51/2=log555/2 = |
| |
| | 2 | |
12 gru 18:59
Roberto: | | 1 | |
O.K. CZYLI 2 |
| TAK też można zapisać  |
| | 2 | |
12 gru 19:02
Piotr:
pewnie
12 gru 19:03
Roberto: NO To dzięki

A resztę mi ktoś sprawdzi
12 gru 21:23
Roberto: Może ktoś zerknąć
12 gru 21:36
krystek: log111=x⇔11x=1⇒11x=110⇒x=.....?
12 gru 21:42
Aga1.: log111=0, bo 110=1
i ogólnie loga1=0, o ile a>0 i a≠1
12 gru 21:42
12 gru 21:42
Roberto: Dzięki Aga1.:
12 gru 21:45
Roberto: krystek. Nauczycielka też mi tak mówiła tylko że czasu nie miała
12 gru 21:46
Roberto: A czy na pomożecie przy reszcie przykładów
12 gru 22:05
krystek: Rozwiąż samodzielnie 2b) poprawię jak będzie źle
12 gru 22:06
Roberto: Jak bym umiał to nie potrzebował bym pomocy
12 gru 22:08
Roberto: −8 czy 6
12 gru 22:10
Roberto: x−7=−1
x=−1+7=6
12 gru 22:11
12 gru 22:12
Roberto: −x−3<−2x
12 gru 22:15
Roberto: −3<−2x+x
−3<−x
12 gru 22:19
Roberto: 
I co, za stara głowa żeby eo zrobić
12 gru 22:33
Krzysiek : Moja juz jest stara ,ale ja bym zrobil to tak . Miales tak −x−3<−2x to −x+2x<3 to x<3
A teraz popatrz Nizej masz tak −3<−x . Pomnoze to teraz przez (−1) Teraz uwaga bo bedzie
czary mary a mianowicie 3>x . Zmienilem zwrot nierownosci . Pytanie dlaczego . Czy Robert
tobie na zlosc . Nie . Dlatego ze jak mnozysz czy dzielisz przez liczbe ujemna to zmieniasz
zwrot (nie znak ) nierownosci . TO zobacz wysxlo 3>x to oznacza ze x<3 . Zobacz teraz co
wysxlo w 1 linijce na koncu ............to x<3 . Wyszlo to samo.
13 gru 10:02
Roberto: Może twoja też stara ale przerwy tyle nie miała ha ha I WSZYSTKO WIE
13 gru 10:48
Roberto: Dzięki bardzo.
13 gru 10:48
Roberto: A reszte ktoś z mądrą głową przejrzy
13 gru 10:49
Roberto: Wracam po 14. POZDRAWIAM.
13 gru 10:50
Roberto: A resztę ktoś z mądrą głową przejrzy
13 gru 15:12
Roberto: H E L P
13 gru 15:17
Roberto: Cześć Kejt
13 gru 15:18
Roberto: NO TO LEŻĘ
13 gru 21:24
Roberto: NIKT NIE CHCĘ POMÓC
13 gru 21:43
Roberto: DZIĘKI DZIĘKI
13 gru 22:02
Krzysiek : Przyklad b w zadaniu nr1 .(3/5)x−7=5/3 zobacz mozemy zapisac ze 5/3=(3/5)−1 to piszemy
dalej
(3/5)x−7=(3/5)−1 mamy jednakowe podstwy wiec mozemy przyrownac wykladniki to bedzie
x−7=−1 tox=... policz
Przyklad c zadnr 1 . Masz jednakowe podstawy 5 wiec porownaj wykladniki i bedzie x2−5x+8=2 to
x2−5x+8−2=0 rozwiaz to rownanie kwadratowe i po bolu Teraz ide spac bo rano do pracy Czesc.
13 gru 23:33
Roberto: DZIĘKI KRZYSIEK.
ZAD.1.b) x=−1+7=6
a tego c) to nie

wiem
14 gru 20:20
Krzysiek : To bedzie tak x
2−5x+6=0 Masz rownanie kwadratowe wiec liczymy Δ =b
2−4*a*c u nas b=−5 a=1
,c=6
Δ=(−5)
2−4*1*6=25−24=1 to
√Δ=1 bo
√1=1 . Teraz liczymy miejsca zerowe czyli x
1 i x
2 no to
masz
| | −b−√Δ | | 5−1 | | 4 | | −b+√Δ | | 5+1 | | 6 | |
x1= |
| = |
| = |
| = policz , teraz x2= |
| = |
| = |
| = |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2a | | 2 | | 2 | |
policz i masz wyznaczone x
sy .
RObert prosba to co teraz CI policzylem to podstawa . Prosze sobie naprawde zajrzec na linki po
lewej stronie i sie douczyc jesli miales duza przerwe w nauce . Czesc
14 gru 21:49
Roberto: Dzięki Krzysiek.
umiem wyliczyć Δ i X1 X2 tylko zawiesiłem się że niema trzech wyrazów tylko cztery:((
Jeszcze raz dziękuję.
14 gru 22:09