prawdopodobienstwo
klocek: | | x2−3x−9 | |
Ze zbioru Z={ x nalezy do C: x<5 i log( |
| ) ≥ 0} losujemy kolejno bez zwracania 2 |
| | x−4 | |
liczby a i b, ktore traktujemy jako wspolrzedne punktu P(a,b). Oblicz prawdopodobienstwo, ze
punkt P nalezy do wykresu funkcji y=|x−1|
Jestem już prawie w koncowce zadania. Nie wiem tylko jak obliczyć moc zdarzenia A czyli ilość
punktów które należą do prostej
12 gru 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1: założenia przy logarytmie
krok 2: rozwiazujesz nierówność z logarytmem
krok 3: wyznaczasz elementy zbioru Z
krok 4: rysujesz y=|x−1|
krok 5: obliczasz prawdopodobieństwo
12 gru 14:05