d
__std__call__: Pochodna funkcji:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ln(tan x/2)' = |
| * |
| * |
| |
| | tan(x2) | | cos2(x2) | | 2 | |
dobrze?
12 gru 13:46
aniabb: tak
12 gru 13:54
Eta:
Można jeszcze napisać bardziej elegancko
| | x | | x | | | | x | |
mianownik= tg |
| *2cos2 |
| = |
| *2cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | | | 2 | |
12 gru 14:00
__std__call__: No tak, muszę sobie przypomnieć wzory dla połówek kątów.
12 gru 14:06
Eta:

wspomaga pamięć
12 gru 14:07
__std__call__: y' = (4arctan √x2 − 1)' jak się za to zabrać? Który wzór mam użyć?
1. (ax)' = axlna czy wpierw zamienić ab = ebIna?
12 gru 14:07
__std__call__: Dla ułatwienia zapisu → v = 4
arctan√x2−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
v' = v * ln4 * ( |
| ) * (√x2−1)' = v * In4* |
| * |
| *(x2 − 1)' |
| | √x2+1+ | | x−1+1 | | 2√x2−1 | |
| | 1 | | 2x | | 2x | | vln4 | |
= v * ln4 * |
| * |
| = vln4 * |
| = |
| |
| | x | | 2√x2−1 | | 2x√x2−1 | | √x2−1 | |
| | ln4 | |
w odpowiedzi stoi: v * |
| gdzie się pomyliłem? |
| | x√x2−1 | |
12 gru 14:26
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(arctg√x2−1)'= |
| * |
| *2x= |
| |
| | 1+x2−1 | | 2√x2−1 | | x√x2−1 | |
12 gru 15:21
__std__call__: Dziękuję.
12 gru 23:53