Z proporcji s-3/t = s/2x wyznacz s. Który wynik otrzymałeś?
James: Z proporcji s−3/t = s/2x wyznacz s. Który wynik otrzymałeś?
A)s=−3/2tx
B)s=t/6x
C)s=6x/2x−t
12 gru 13:43
aniabb: C
12 gru 13:59
aniabb: NAWIASY PISZ bo trzeba 2 razy liczyć
12 gru 13:59
James: Gdzie nawiasy?
12 gru 14:09
aniabb: np (s−3)/t =s/(2x)
bo chyba miało być
12 gru 14:21
aniabb: a Twój zapis odczytuje się tak :
12 gru 14:22
aniabb: | | 6x | |
C powinno wyglądać tak s= 6x/(2x−t) i wtedy by oznaczało s= |
| |
| | 2x−t | |
| | 6x | |
a Twój zapis wskazuje na s= |
| − t co się skraca do 3−t |
| | 2x | |
12 gru 14:24
James: A no rzeczywiście, sorry.
12 gru 14:30