pochodne
MariAN: rozbrajamy pochodną
y=(23√x2−x)(43√x4+23√x5+x2)
y=(2x2/3−x)(4x4/3+2x5/3+x2)
pytanie 1: czy moge przemnożyć przez siebie 2x2/3 i 4x4/3 ?
12 gru 13:38
ICSP: polecam wzór :
(a−b)(a2 + ab + b2) = a3 − b3
12 gru 13:40
MariAN: a jeszcze mam pytanko
jest roznica między √x3 a (√x)3 ?
12 gru 13:55
aniabb: nie
12 gru 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
aniu −−−− jak nie ma ... ma i to ogromną
√(x3) ma sens dla x∊R
(√x)3 ma sens tylko dla x∊R+∪{0}
12 gru 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
jednak przy samym liczeniu pochodnej ... różnicy nie będzie
12 gru 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... pisze glupoty (znowu

... czas się przespać −−− dobranoc wszystkim

)
12 gru 14:09
ICSP: Artur co ty piszesz

Dziedziny tych dwóch funkcji są identyczne przecież
12 gru 14:09
MariAN: dzieki
12 gru 14:11