Dla jakich wartości m, równanie ma 2 różne rozwiązania
upertaumer: (m−2)x2 + (m+5)x −m−1= 0
(m−2) ≠ 0
Δ>0
m≠2
b2 − 4ac > 0
Pomoże ktoś dalej?
12 gru 13:18
aniabb:
(m+5)
2 − 4*(m−2)(−m−1) >0 i rozwiązujesz i wyznaczasz m
12 gru 13:24
upertaumer: 5m2 +6m − 17>0
Δ= 376
Chyba coś źle robię?
12 gru 13:26
camus: Δ = (m+5)2 −4(m−2)(−m−1) = m2+10m+25−4(−m2+m+2)=5m2+6m+17 >0 //bo ma posiadać2 rózne
rozwiązania
zatem g(m) >0 i g(m)=5m2+6m+17,
rozwiąż tą nierówność i będzie dobrze //no i pamietaj m≠2
12 gru 13:26