pochodne
MariAN: hejka
jak rozwiazac ten przyklad
| | b | |
y=ax3+ |
| +c ? y'=3ax2+ ? co zrobić z tym b/x ? nie wiem jak to zrobic wg wzoru |
| | x | |
| | 4 | |
i jeszcze to y= |
| jeśli jest liczba bez zmiennej to co mam z nią zrobić ? |
| | x3 | |
12 gru 12:17
aniabb:
(b/x)' = −b/x2
4/x3 = −12/x4
12 gru 12:25
MariAN: ok to drugie rozwiazalem

y=4*x
−3 y'=4*(−3)*x
−4=−12/x
−4
12 gru 12:25
aniabb: zamieniasz na b*x−1 i na 4*x−3
12 gru 12:25
MariAN: Ania a dlaczego (b/x)=−b/x2 ?
12 gru 12:26
MariAN: ok dzieki
12 gru 12:30