pochodna
Mika pochodna: pochodna pierwszego i drugiego rzedu
x2e−x
12 gru 12:09
12 gru 12:10
Mika pochodna: ale to pochodna a nie calka
12 gru 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
f' = 2xe−x − x2e−x = e−x(2x−x2)
f'' = −e−x(2x−x2) + e−x(2−2x) = e−x(x2 − 4x + 2)
12 gru 12:12
12 gru 12:12
Mika pochodna: mam wyznaczyc przedziały wkleslości i wypuklości oraz punkty przegiecia w funkcji
lnx/x
druga pochodna wyszła mi troche dziwna bo
(−x−2x(1−lnx))/x
4
potem nie wiem o wyjdzie jesli ja przyrównam do zera, pomoze ktos
12 gru 12:20
aniabb: zał. x≠0
−x(1−2+2lnx) = 0
(−1+2lnx) = 0
lnx=1/2
x=√e
12 gru 12:23
Mika pochodna: nie rozumiem przejscia
12 gru 12:26
Mika pochodna: chyba powinno być
−x(1+2−2lnx)=0
12 gru 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu ... błąd ze znakami
(−x−2x(1−lnx)) = x(−1−2(1−lnx)) = x(−1−2+2lnx) = x(2lnx − 3)
| | 3 | |
czyli 2lnx = 3 ⇔ lnx = |
| ⇔ x =  |
| | 2 | |
12 gru 12:32
Mika pochodna: no właśnie ile to jest to na tym stanęłam i nie wiem
12 gru 12:38
aniabb: x=e3/2 =√e3 = e√e
12 gru 13:31