całkowanie
Miqstu: 15∫cos tdt = −15sin t + C ? dlaczego − ? przecież ze wzoru wynika, że powinno być 15sin t + C.
Dzięki z góry za pomoc.
12 gru 12:04
12 gru 12:07
Miqstu: uff co za ulga

dzięki.
12 gru 12:11
Miqstu: | | dx | |
∫t5 |
| =8∫t5 dt czy 1/8 zamiast 8 ? i dlaczego jeśli 1/8? bo na podstawie innych |
| | 8 | |
przykładów to wpisałbym 8. proszę o pomoc.
12 gru 12:22
aniabb: 8 bo dopisałeś 8 z przodu i 1/8 przy dx żeby zrobić dt
12 gru 12:24
aniabb: a 8* 1/8 = 1 więc nic nie zmieniłeś w całce
12 gru 12:27
Miqstu: nie do końca rozumiem

ale skoro 8 jest poprawnie to ok... dzięki śliczne
12 gru 12:31
Miqstu: Kurczę... ale w rozwiązaniu zadania jest 1/8. nie pojmuję dlaczego... Czyżby był błąd? NA
PEWNO? ;> jest mi w stanie ktoś odpowiedzieć? całka jest taka: ∫(8x−5)5 dx
12 gru 12:39
rupert: ∫(8x−5)
5dx= |8x−5=t,
8dx=dt |:8
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫t5 * |
| dt = |
| ∫t5 dt= |
| * |
| *t5+1= |
| * |
| t6= |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 5+1 | | 8 | | 6 | |
12 gru 13:01
Miqstu: thx
12 gru 13:35