Prędkości, współrzędne,wektory - proszę o pomoc
Misia: Witam.
Nie potrafię poradzić sobie z kilkoma zadaniami, proszę o pomoc i wytłumaczenie jak je zrobić
1. Na płaszczyźnie, na której wybrano układ osi współrzędnych (OXY), przemieszcza się obiekt.
Zależność od czasu współrzędnych położenia obiektu opisują równania:
x(t)=−0,31 t2 + 7,2t + 28
y(t)=0,22 t2 − 9,1t + 30
gdzie t wyrażono w sekundach, a x oraz y w metrach.
Znajdź wektor położenia r , wektor prędkości v , oraz wektor przyspieszenia a obiektu w chwili
t = 15 s; wyraź wektory r , v oraz a za pomocą wektorów jednostkowych oraz przez ich wartości
i kierunki.
2. Pilot samolotu chce osiągnąć punkt 200km na wschód od obecnego położenia. Wiatr wieje z
szybkością 30km/h z północnego zachodu. Obliczyć wektor jego prędkości w stosunku d
poruszającej się masy powietrza, jeżeli według rozkładu jazdy miał przybyć do miejsca
przeznaczenia po 40 minutach.
3. (Zasada względności Galileusza) W rzece o szerokości 200 m woda płynie na
całej szerokości z prędkością 1,1 m/s. Podróżnik zamierza przeprawić się na
drugi brzeg za pomocą motorówki, rozwijającej stałą prędkość o wartości
4 m/s względem wody. Podróżnik zamierza dopłynąć do przystani na drugim
brzegu w odległości 82 m w górę rzeki, licząc od punktu przeciwległego do
punktu startu.
a) W jakim kierunku powinien skierować swoją łódź podróżnik,
jeśli chce przepłynąć rzekę po linii prostej i wylądować w przystani na
przeciwległym brzegu?
b) Jak długo będzie trwała przeprawa?
4. Turysta znajduje sie w pewnej odległości od drogi, którą jedzie autobus z predkościa V.
Oblicz szybkosc u, z jaka zmienia sie odległosc miedzy samochodem a turysta w chwili gdy
prosta łaczaca turyste i samochod tworzy kat L (alfa) z kierunkiem drogi, oraz w chwili gdy
odleglosc turysty od samochodu jest najmniejsza.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
12 gru 12:01
Misia: Proszę o pomoc, mam to na teście
12 gru 15:02
Misia: odświeżenie
12 gru 18:51
Misia: 1. Na płaszczyźnie, na której wybrano układ osi współrzędnych (OXY), przemieszcza się obiekt.
Zależność od czasu współrzędnych położenia obiektu opisują równania:
x(t)=−0,31 t2 + 7,2t + 28
y(t)=0,22 t2 − 9,1t + 30
gdzie t wyrażono w sekundach, a x oraz y w metrach.
Znajdź wektor położenia r , wektor prędkości v , oraz wektor przyspieszenia a obiektu w chwili
t = 15 s; wyraź wektory r , v oraz a za pomocą wektorów jednostkowych oraz przez ich wartości
i kierunki.
2. Pilot samolotu chce osiągnąć punkt 200km na wschód od obecnego położenia. Wiatr wieje z
szybkością 30km/h z północnego zachodu. Obliczyć wektor jego prędkości w stosunku do
poruszającej się masy powietrza, jeżeli według rozkładu jazdy miał przybyć do miejsca
przeznaczenia po 40 minutach.
13 gru 10:24
Misia: odświeżenie
13 gru 11:24
Misia: odświeżenie
13 gru 13:25
Misia: odświeżenie
13 gru 18:33
Misia: odświeżenie
13 gru 22:51