Zadania z Trygonometrii 3 Zadania !!
Ryderus: Witam. Proszę o rozwiazanie tych Zadan:
1. W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC mają dlugość:
AB= 14
AC= 6
Wyznacz miary kątów przy wierzchołkach B i C z dokładnością do 10 min.
2. Wiedząc ze sin alfa cos alfa =1/2 Oblicz:
sin4alfa + cos4alfa.
3. WIedząc ze sin alfa− cos alfa = 1/3, Oblicz:
A) sin alfa * cos alfa
B) sin alfa + cos alfa
C)sin4 alfa − cos4 alfa /sin alfa + cos alfa
D) sin 3 alfa − cos3 alfa
12 gru 11:22
aniabb: w 2 popraw treść w 3 popraw punkt c
12 gru 11:33
aniabb: 1.
kąt przy C = 66,8014° = 66° 48'
kat przy B = 23° 12'
12 gru 11:37
asd: Oblicz sin4 alfa + cos4 alfa wiedząc, że sin alfa + cos alfa =1/3
To pierwsze równanie przekształcam za pomocą wzorów skróconego mnożenia do postaci
1 − 2sin2 alfa*cos 2alfa i nie wiem co dalej.
9 kwi 15:42