Majonez
Majonez: Witam
Mam Zadanie o tresci: Ile liczb pieciocyfrowych mozna uzyskac z cyfr 1,2,3,4,7,9 z tym ze nie
moga sie powtarzac.
6! * 5!

Wiem jak obliczyc cos takiego ale z powtorzeniami.
12 gru 09:52
Majonez: Znalazlem juz strone ze wzorem, dziekuje ^^
12 gru 09:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam nadzieję, że z tej stronki wyszedł Ci inny wynik
12 gru 09:54
Majonez: tak tak ^^
12 gru 10:19
Majonez: Nie bede zakladal nowego tematu ale czy w zadaniu o tresci:
Ile liczb czterocyfrowych mozemy zapisac wykorzystujac cyfry 5,6,7,8,9 przy zalozeniu ze maja
byc to liczby wiekszy od 8000. No i oczywiscie powtarzajace.
Nie wiem czy dobrze rozgryzlem, do wzoru podstawilem 33 = 27
Sprawdzilby ktos? Dziekuje z gory.
12 gru 10:39
aniabb: 2*53 = 250
12 gru 10:43
Majonez: No teraz to logiczniejsze jest ^^ dzieki
12 gru 10:44
Majonez: Kolejne zadanie do sprawdzenia
Autobusem jedzie 6 osob. Przed nimi jest jeszcze 8 przystankow. Na ile sposobow te osoby moga
wysiasc z autobusu przy zalozeniu ze na tym samym przystanku moze wysiasc kilka osob.
86 = 262 144
12 gru 10:54
aniabb: 68 = 1679616
12 gru 11:01
Majonez: A cos takiego
Kazdej z 10 osob przypisujemy dzien tygodnia w ktorym sie urodzil. Ile roznych wynikow mozemy
otrzymac
710 ?
12 gru 11:05
aniabb: 107
12 gru 11:11
aniabb: mają być różnowartościowe nk czyli jednej osobie (n) przypisujesz jeden dany dzień (k)
a nie do jednego dnia.. przypisujesz 5 osób bo wszystkie we wtorek
12 gru 11:12
Majonez: Cos nie pasuje bo do zadania z autobusem mam identyczne z tym ze nie mogace sie powtarzac czyli
wzor
| n! | | 6! | |
| Wtedy jesli u Ciebie n=6 a k=8 Bedzie |
| |
| (n−k)! | | (6−8)! | |
I w mianowniku wychodzi −2. I to jest niemozliwe
12 gru 11:14
aniabb: ak samo na przystanku
osobie (n=6) przypisujesz 1 przystanek (k=8) i masz 68
a nie do przystanku przypisujesz osobę ...bo wszystkie mogły na pierwszym
12 gru 11:15
aniabb: własnie też zauważyłam że odwrotnie literki napisałam
12 gru 11:16
aniabb: zawsze to robię rysunkowo a nie na wzorkach
12 gru 11:19
Majonez: A spojrz na to
Kazdej z 5 osob przypisujemy pare roku w ktorej sie urodzila. Ile roznych wynikow.............
Mialem 4
5 Ale teraz patrzac na zeszle zadania powinno byc 5
4 Tak?
Chba juz zatrybilem
Jest prosty sposob na obliczanie tego. W wariacji bez powotrzen n zawsze musi byc wieksze od k.
i na tej podstawie mozemy okreslic zawsze, ktora liczba to n hue hue
12 gru 11:23
Majonez: Tzn zawsze mniejsza liczba bedzie brana do potegi. 4
3, 8
3, 7
6
12 gru 11:24
aniabb: n i k są dowolne przy powtórzeniach i nie ma reguły
12 gru 11:27
aniabb: powinno być 45
12 gru 11:28
aniabb: a to miałeś rację 710 i 86
12 gru 11:30
aniabb: rysujesz tyle kresek ile osób i wpisujesz taką cyferkę ile miejsc i mnożysz
12 gru 11:30
aniabb: ale jak masz 2 osoby i 4 pory roku to będzie 4
2
12 gru 11:32
Majonez: A to samo tlyko zamiast z porami roku to z miesiacami ?
Mam 1210
12 gru 11:32
Majonez: no i zamiast 5 to 10 osob
12 gru 11:33
aniabb: ok
12 gru 11:34
Majonez: Kolejne troche inne.
Na ile sposobow mozemy wybrac trzyosobowa druzyne trzydziestoosobowej klasy na konkurs
matematyczny? Zakladamy ze kazda z tych trezch osob bedzie miala taka sama role tzn kolejnosc
ich wyboru nie jest wazna
Dalem 303
12 gru 11:39
Majonez: 27000
12 gru 11:40
aniabb: to już kombinacje ... i jak wybrałeś pierwszą to potem nie masz do wyboru 30

30*29*28 / 6 =
12 gru 12:02
Majonez: Czyli permutacja?
12 gru 12:04
Majonez: CO ja gadam.. kombinacja to kombinacja
12 gru 12:07
Majonez: Kolejne zadanie
Rzucamy dwa razy symetryczna kostk do gry. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania sumy oczek
rownej 7.
Tutaj wystepuje prawdopodobienstwo warunkowe, bo zdarzenie B nie moze istniec bez zdarzenia A?
Dobrze mysle?
Na to chyba nie ma zadnych wzorow. Moge poprosic o jakas wskazowke jak to ugryzc?
| | 6 | | 1 | |
lacznie bedzie do wyboru 12 (scian z oczkami). Skoro tak to |
| czyli |
| Tak? Czy |
| | 12 | | 2 | |
totalna bzdura?
12 gru 12:42
Majonez: NIe no to niemozliwe
12 gru 12:49
Majonez: Za pierwszym razem musi wypasc 1,2 lub 3 a za drugim 4,5 lub 6. Lub na odwrot.
| | 3 | | 3 | | 1 | |
Kurcze wychodzi na to ze |
| i |
| Teraz jak to dodam to wyjdzie |
| a to nie |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
bedzie przeciez dobry wynik
12 gru 12:51
aniabb: narysuj kwadracik 6x6 i wpisz w kratki sumy z brzegów

bedziesz miał ile jest takich sum
równych 7 (6szt) i podziel to przez wszystkie kratki (36) i masz wynik

6/36 = 1/6
12 gru 12:54
12 gru 12:54
Majonez: No wlasnie ^^
12 gru 12:54
aniabb: lub bardziej matematycznie

Ω =W
62 = 6
2 =36
A={(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)}
P(A)= 6/36
12 gru 12:56
Majonez: O, nad tym sie zastanawialem, dziekuje pieknie
12 gru 12:58
Majonez: A cos takiego
Rzucamy 2 razy symetryczna kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania iloczynu oczek
rownego 40.
To niemozliwe, i pytam tylko czy sa na to jakies obliczenia bo mam wolne miejsce pod zadaniem.
12 gru 13:44
aniabb: miejsce masz zawsze takie samo jakbyś czasem chciał coś liczyć

ale fakt P=0
12 gru 13:56
Majonez: W Kwiaciarni zostalo 5 roż bialych, 3 zolte, i 7 czerwonych. Wybieramy losowo 4 kwiaty do
bukietu. Korzystajac z klasycznej definicji prawdopodobienstwa, oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia A ze wybralismy 4 biale roze.
Nie wiem jak to obliczyc. Mimo ze wiem, ze musze skorzystac z kl. def. prawd.
12 gru 14:32
12 gru 14:34
Tad:
4 róże z 15 może wybrać na

? sposobów
4białe z 5 białych na

? sposobów
... i to byłoby na tyle−
12 gru 14:36
aniabb: znów zapomniałam o wzorach
moduł w sensie jako moc zbioru .. u mnie pisało się 2 kreski nad ale w tym edytorze chyba
niemożliwe
12 gru 14:36
12 gru 14:40
Majonez: A prawdopodobienstwo ze zadna nie byla zolta?
W ten sam sposob?
12 gru 14:44
12 gru 14:46
12 gru 14:47
Majonez: Mozesz mi tylko powiedziec co jest w tym momencie 12 a co 4?
12 gru 14:48
aniabb: inne zdarzenie inna literka

zwłaszcza w tym samym zadaniu ... zazwyczaj taka jak podpunkt
12 gru 14:48
Majonez: 12 to ilosc kwiatow bez zoltych
12 gru 14:48
Majonez: a 4?
12 gru 14:48
Majonez: ahhh durny
12 gru 14:49
aniabb: z12 róż (5białych +7 czerwonych) wybierasz 4 róże
12 gru 14:49
Majonez: wiem
12 gru 14:49
aniabb: 
to mogę spokojnie sobie iść

powodzenia
12 gru 14:50
Majonez: Czyli bedzie cos takiego
12 gru 14:51
Majonez: Dzieki za wszystko
12 gru 14:52
Tad: ...odwrotnie
12 gru 14:53
Majonez: No tak, racja racja
12 gru 14:58
Majonez: | | 33 | |
Czy jest mozliwe ze wyjdzie mi |
| ? Moze ktos sprawdzic? |
| | 91 | |
12 gru 15:03
Tad:
| 12! | | 4!*11! | | 33 | |
| * |
| = |
| |
| 4!*8! | | 15! | | 91 | |
12 gru 15:11
Majonez: A teraz mam takie zadanie,
W urnie znajduje sie 7 kul bialych, 4 czarne i 9 zielonych. Losujemy 3 kule. Oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania przynajmniej jednej kuli bialej.
Jednak nie wiem ile powinna wynosic lAl.
12 gru 15:32
Tad:
... to może wiesz jak policzyć, że w wylosowanych nie będzie żadnej białej

?
12 gru 15:37
Majonez: Juz wiem. Tak jak mowisz. Wystarczy od siebie pozniej odjac
12 gru 15:43