wartosc funcji
kenia: wyznacz najmniejszą i największą wartosc funkcji f(x)=2x2+8x+3 w przedziale <−3,1>.
12 gru 09:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
najmniejsza i największa wartość funkcji będzie dla któregoś z następujących przedziałów:
x=−3
x=1
x = xwierzchołka tej paraboli (jezeli xw należy do badanego przedziału)
innymi słowy −−−
krok 1
sprawdzasz wartość funkcji na krańcach badanego przedziału
krok 2
wyznaczasz xwierzchołka paraboli −−− masz odpowiedni wzór na to (lub na piechotę)
krok 3
jeżeli wierzchołek należy do badanego przedziału to wyznaczasz jego wartość
krok 4
wybierasz z pośród tych trzech punktów te wartości funkcji które są największe i najmniejsze
(jeżeli wierzchołek nie należy do badanego przedziału, to wybierasz tylko z dwóch punktów)
12 gru 09:50