ile wynosi pochodna xt - yt^2
mariuszek: ile wynosi pochodna xt − yt2
12 gru 09:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po czym robisz pochodną
12 gru 09:39
mariuszek: nie miałem jeszcze pochodnych, ale potrzebuję to na fizykę
12 gru 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i nadal pytanie brzmi −−− po jakiej zmiennej liczysz pochodną?
12 gru 09:40
mariuszek: wynik jest taki x−y2t
Wiem jak to zrobic, tylko nie rozumiem dlaczego pochodna z 10−t= −1
12 gru 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli pochodna po 't'
trudno wyjaśnić skoro nie miałeś pochodnych
może po prostu 'wzorki':
pochodna z:
stalej ... to 0
stała*t ... to stała
stała*t2 ... to 2t*stała
12 gru 09:53
mariuszek: Czyli korzystając z tych wzorów pochodna 10−t powinna wyjść 10, właśnie to mnie zastanawia
12 gru 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieee
pochodna z 10 = 0
pochodna z −t = pochodna z −1*t = −1
12 gru 09:57
mariuszek: ok, teraz zrozumiałem, wielkie dzięki
12 gru 09:58