Pochodna
Adam: Jak będzie wyglądać pochodna 2πx ?
Proszę o pomoc.
12 gru 06:34
aniabb: 2πx * ln(2π)
12 gru 07:25
Artur z miasta Neptuna:
A nie 2pix * ln (pi)
w koncu tylko pi jest do potegi x
12 gru 07:30
aniabb: masz rację... za bardzo się przyzwyczaiłam, że muszę widzieć nawiasy tam gdzie ich nie ma
12 gru 07:40
Adam: Dziękuję za pomoc.
12 gru 16:30
Adam: A mam jeszcze pytanie w jednym przykładzie:
f(x)=2sin
2(3x)+ln(3x)
| | 1 | | 3 | |
f'(x) = = 2(sin(3x))2 + |
| *(3x)' = 4 sin(3x)*cos(3x)*3+ |
| |
| | 3x | | 3x | |
Dobrze?
12 gru 16:48
Mila: zapis w drugiej linijce popraw, w pierwszym składniku dodaj (')
(2(sin(3x))2)'
12 gru 16:53
krystek: Źle
12 gru 16:53
Adam: No ok, czyli:
| | 3 | | 3 | |
(2(sin(3x))2)' + |
| = 4sin(3x) * (sin(3x))' + |
| ? |
| | 3x | | 3x | |
12 gru 16:58
krystek: tak i dokończ
12 gru 17:00
Adam: | | 3 | |
4sin(3x)*3cos(3x) + |
| ? |
| | 3x | |
12 gru 17:01
krystek: tak
12 gru 17:06
Adam: To dlaczego wcześniej napisałeś źle, mimo że taki sam wynik?
12 gru 17:08
krystek: nie zauważyłam 3
12 gru 17:09
krystek: Przepraszam
12 gru 17:10
Adam: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej pochodnej:
h(x)= √x * lnx * arcctg(2x)
13 gru 16:45
krystek: rozpisałabym tak
(√xlnx)*arcctg2x]'
13 gru 16:51
Adam: No tak też zrobiłem, ale potem 'kosmos' wyszedł jak liczyłem pochodną (√xlnx)*arcctg(2x))
A można jakoś inaczej przedstawić arcctg? np jako iloraz czegoś?
13 gru 16:53
Adam: Bo w sumie wtedy mógłbym zrobić poprzez wzór z ilorazem
13 gru 16:53
Adam: Można jakoś to zapisać?
13 gru 16:59
krystek: dlaczego kosmos ?(√xlnx)'arcctg2x+(√xlnx*(arcctg2x)'
13 gru 17:00