dowody na zbiorach
anielka: Czy mógłby mi ktoś pomóc udowodnić taką równość, ale nie sugerując się przykładami

(A∪B)\B=A
Próbowałam to zrobić i zatrzymałam się w tym miejscu:
(A∪B)\B => x∊(A∪B) ∧ x∉B => (x∊A v x∊B) ∧ x∉B => (x∊A ∧ x∉B) v (x∊B ∧ x∉B)
i dalej nie wiem jak to udowodnić. Bardzo proszę o pomoc
12 gru 01:14
Basia: nie da się tego udowodnić bo to fałsz, co widać na pierwszym lepszym przykładzie
(A∪B)\B = A ⇔ A∩B=∅
12 gru 01:27
anielka: dziękuję

a czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć jak udowodnić "nie wprost"
właśnie coś takiego :
(A∪B)\B = A ⇔ A∩B=∅
12 gru 01:32
Basia:
dowodzimy kontrapozycję czyli
A∩B≠∅ ⇔ (A∪B)\B≠A
łatwo pokazać, że (A∪B)\B = A\B
x∊(A∪B)\B ⇔ x∊A∪B ∧ x∉B ⇔ [x∊A ∨ x∊B] ∧ x∉B ⇔
[ x∊A ∧ x∉B ] ∨ [x∊B ∧ x∉B ] ⇔
x∊A\B ∨ 0 ⇔ x∊A\B
czyli wystarczy udowodnić, że
A∩B≠∅ ⇔ A\B≠A
A∩B ≠∅ ⇔ ∃x [ x∊A ∧ x∊B] ⇔ ∃x [ x∊A ∧ x∉A\B] ⇔ A\B ≠A
12 gru 01:55
anielka: dziękuję bardzo
12 gru 02:01