wyszło mi tyle jak to obliczyc?
Gloon: 19*10−26 − 9,1*10−31
11 gru 23:36
Gloon: 
da się to jakoś sprowadzic?
11 gru 23:38
Basia:
| | 1 900 990,9 | |
= 10−31(19*105 − 9,1) = 10−31(1 900 000 − 9,1) = |
| |
| | 1031 | |
nic więcej chyba
11 gru 23:41
Gloon: dziekować
11 gru 23:42
Ajtek:
A wrzuć cały przykład

.
11 gru 23:44
Gloon: chodzi ci o zadanie?
11 gru 23:52
Gloon: czy co?
11 gru 23:52
Gloon: Oblicz predkość elektronu jeżeli dostarczono do niego energie 19*10 do −26 J, a masa elektronu
wynosi 9,1*10 do −31 kg.
11 gru 23:54
Ajtek:
O zadanie. Wynik wychodzi dziwny, mało przystępny dla licealisty.
Oczywiście to co napisała Basia jest prawdą.
11 gru 23:54
Ajtek:
Czyli fizyka, to ja się nie łapię

.
11 gru 23:55
aniabb: tylko zupełnie inne działanie
| | 2E | | 2*19*10−26 | |
v2= |
| = |
| = 4,1758*105 = 41,7582*104 |
| | m | | 9,1*10−31 | |
v=
√ 41,7582*104 = 6,462*10
2 = 646 m/s
12 gru 08:04