matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
wojtek:
1
lim
x−>∞
(x*ln(e+
)−x)
x
11 gru 23:17
Franek:
symbol [
∞
−
∞
], to powinno pomóc, (chyba że o tym wiedziałeś)
11 gru 23:21
Basia:
ln(e+
1
x
) − 1
= x(ln(e+
1
x
)−1) =
→
na mocy reguły de l'Hospitala
1
x
1
−1
*
e+
1
x
x
2
1
1
1
=
→
=
−1
x
2
e+
1
x
e+0
e
11 gru 23:24