Oblicz długości krawędzi prostopadłościanu.
Romek01: Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 50(1+2√3)cm2. Przekątna jednej ze ścian
bocznych jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450, a przekątna sąsiedniej ściany
bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 600.
11 gru 22:56
Basia:

α=45 ⇒ tr.BAE jest prostokątny równoramienny ⇒
c=a
β=60 ⇒ tr.BCG jest prostokątny z kątami 30 i 60 ⇒
c=b√3
c=a
c=b
√3
a=b
√3
P
c = 2(ab+ac+bc) = 2(b
2√3+3b
2+b
2√3) = 2b
2(3+2
√3)
stąd
2b
2(3+2
√3) = 50(1+
√3)
wylicz b i resztę
11 gru 23:51
Romek01:
Wyniki:
b=5√3
c=a=5
Dobre? Czy gdzieś machnąłem się w obliczeniach?
12 gru 22:34