.
harris: | | 3 | |
Dany jest ciąg (sin x + |
| , 2 sin x+1, 2). Wyznacz wszystkie wartości x∊ <0, 2π>, dla |
| | 2 | |
których ten ciąg jest geometryczny.
11 gru 22:50
ZKS:
| | 3 | |
(2sin(x) + 1)2 = (sin(x) + |
| ) * 2 |
| | 2 | |
4sin
2(x) + 4sin(x) + 1 = 2sin(x) + 3
4sin
2(x) + 2sin(x) − 2 = 0
2sin
2(x) + sin(x) − 1 = 0
2sin
2(x) − sin(x) + 2sin(x) − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
2sin(x)(sin(x) − |
| ) + 2(sin(x) − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
(sin(x) − |
| )(2sin(x) + 2) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2(sin(x) − |
| )(sin(x) + 1) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin(x) = |
| ∨ sin(x) = −1 |
| | 2 | |
11 gru 23:18
harris: wielkie dzięki
11 gru 23:23
harris: a jeszcze takie pytanko, z czego wziął się ten 4sin(x) w 2 linijce ?
11 gru 23:27
harris: ?
11 gru 23:34
harris: późna pora, nie myślę już, wszystko jasne
11 gru 23:39
ZKS:
Znamy wzory skróconego mnożenia?
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
Tak poza tym to zadanie nie jest do końca rozwiązane zauważ że musisz jeszcze policzyć x.
11 gru 23:40
harris: tak juz wszystko wyliczyłem
11 gru 23:44
ZKS:
Jeżeli chcesz możesz podać odpowiedź do sprawdzenia.
11 gru 23:46
harris: | | π | | 7π | |
x∊ |
| , π , |
| dobrze ? |
| | 6 | | 6 | |
11 gru 23:48
ZKS:
| | 7 | | 1 | | 1 | |
Dla x = |
| π nie dostaniesz |
| tylko − |
| i dla x = π nie dostaniesz −1 tylko 0. |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
11 gru 23:51
harris: dziękuje bardzoo
11 gru 23:56