Moze mnie ktos naprowadzic i powiedziec co dobrze a co zle robie?
Laik : Rozłóż na czynniki, mozliwie najniższego stopnia wielomiany.
a) W(x)= x3+x2−x−1
b) W(x)= x2 − 5x4
c) W(x)=x3 −3x2+3x−1
W(x)= x3+x2−x−1=x2(x−1)−(x−1)=(x−1)(x2−1)=(x−1)(x−1)(x+1)
W(x)= x2 − 5x4=x2(1−5x2) .... i co dalej porówcac do zera?
W(x)=x3 −3x2+3x−1= x2(x−3)... i na tym stanąłem ..
11 gru 22:43
Eta:
c) (a−b)3= a3−3a2b+3ab2−b3 a= x , b= 1
wynik: (x−1)3
11 gru 22:46
Laik : a po czym to poznac ze akurat pod ten wzór trzeba to dac

dziękii

za rozwiązanie
11 gru 22:48
Eta:
lub tak ( jak nie widzisz tego wzoru)
c)
(x3−1)+(−3x2+3x)=(x−1)(x2+x+1) −3x(x−1)=(x−1)(x2−2x+1)=(x−1)(x−1)2=(x−1)3
11 gru 22:51
Laik : dalej ciężko ale jakoś to ogarne
11 gru 22:56
Laik : a ta reszta co robilem to jest dobrze ? możesz rzucić okiem ?
11 gru 22:56
Eta:
a) x2(x+1) −(x+1) = (x+1)(x2−1) = (x+1)(x+1)(x−1)
b) x2(1−5x2) x2(1−√5*x) (1+√5*x)
11 gru 23:23
Kasia: w punkcie a masz xle końcówke poniewaz (x−1)(x−1)(x+1)= (x−1)2(x+1)⇒ (x2−2x+1)(x+1) i ztego
należy obliczyć deltę ( funkcja kwadratowa) Δ=4(−2)2−4*1*1=0, czyli masz jedno rozwiązanie.
x0=2/2=1
No i to chyba tyle
11 gru 23:40