r=2
y=−2 to jedna styczna
s: y=ax+b równanie stycznej
−2=4a+b ⇔b=−2−4a
s: y=ax−2−4a⇔ax−y−2−4a=0 (równanie ogólne)
odległość p.(0;0) od prostej jest równa 2.
| |a*0−0−2−4a| | |
=2⇔ | |
| √a2+1 |
| 4 | ||
a(3a+4)=0⇔a=0 lub a=− | ||
| 3 |
| 4 | 4 | 10 | ||||
y=−2 lub y=− | x+b⇔−2=− | *4+b⇔b= | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 4 | 10 | |||
y=−2 lub y=− | x+− | |||
| 3 | 3 |
Prosta z okręgiem ma jeden punkt wspólny, gdy odległość środka okręgu (0,0)od prostej
y=a(x−4)−2 jest równa promieniowi r=2
Prosta w postaci ogólnej:
ax−y−4a−2=0
Ze wzoru na odległość punktu od prostej oblicz a
| Ia*0−0−4a−2I | |
=2 | |
| √a2+1 |
ładne rysunki