11 gru 22:25
zośka: 2) x=√2+√3
y=(8+4√3)1/2=√4(2+√3)=2√2+√3
y>x
11 gru 22:34
zośka: trochę mało czytelne te zadania
Może trochę wysiłku i przepisałbyś....
11 gru 22:36
Excite: Nie korzystałem nigdy z takich tabeli i nie wiem jak to zapisać.
Dzięki za odpowiedź, proszę o więcej ; )
11 gru 22:39
zośka: | | 1 | | 1 | |
Dobra, w zad. 4 liczba osiem do której potęgi jest ? ( |
| −3n) czy ( |
| −3n) ? |
| | 2 | | 3 | |
11 gru 22:42
Excite: 1/3−2n
11 gru 22:46
Excite: To zadanie jak w ćw. 2 już rozgryzłem dzięki Tobie i zrobiłem podobnie w drugiej grupie.
11 gru 22:47
zośka: zad4. =(22(1−n):2n+2)*23(1/3 −2n)=22−2n−(n+2)*21−6n
11 gru 22:48
zośka: =2−3n+1−6n=21−9n
11 gru 22:49
Excite: dzięki
11 gru 22:52
zośka: | | 2*516−3*515 | | 515(2*5−3) | |
5) a) |
| = |
| = |
| | 7*(515−514) | | 7*514(5−1) | |
11 gru 22:55
zośka: czy to 5) jest jasne? 516=515*5 i wyłączyłam wspólny czynnik przed nawias czyli
515
podobnie w mianowniku 515=514*5
11 gru 22:59
Excite: zrozumiałem zad 5
11 gru 22:59
Excite: dzięki wielkie, tyle myślę wystarczy. naprawdę mi pomogłaś.
11 gru 23:05
zośka: 5) trzeci przykład, ale sprawdzaj czy dobrze odczytałam treść:
| | 100 | | 10 | |
12*(1,44)−1/2+2*274/3=12*√ |
| +2*(3√27)4=12* |
| +2*34=10+162=172 |
| | 144 | | 12 | |
11 gru 23:05
Excite: tak, dobrze
11 gru 23:08
zośka: ostatnie zad ale z gr B:
| | 4 | | 22 | |
a=( |
| )3=( |
| )3=(23/2)3=29/2 |
| | √2 | | 21/2 | |
b=2
√23√2=2*(2*2
1/3)
1/2=2*(2
4/3)
1/2=2*2
2/3=2
5/3
c=8
−2:4
1/2=2
−6:2
[1}=2
−7
c<b<a
11 gru 23:18
Excite: Dzięki bardzo
11 gru 23:19
zośka: Jak chcesz wiedzieć jak pisać ułamki, pierwiastki, potęgi itp to zobacz z lewej strony tabeli
masz napisane przykłady. Możesz też kliknąć na " kliknij po więcej przykładów" z lewej strony
11 gru 23:21
Excite: Nie zauważyłem tego wcześniej nawet

, no nic rozejrzę się tutaj jeszcze jutro. Tymczasem
dziękuję Ci za pomoc i dobranoc
^
11 gru 23:23