Dowody.
allleksander: Udowodnij korzystając z definicji ze ciąg określony wzorem an=(2n+9)/(n+3) n∊N jest ciągiem
malejącym.
11 gru 22:15
Ajtek:
Policz an+1, następnie zbadaj znak różnicy r=an+1−an.
Jeżęli r<0 to ciąg jest malejący.
11 gru 22:17
asdf: | | 2n + 11 | |
U{2(n+1) + 9}/{(n+1)+3} = |
| |
| | n+4 | |
a(n+1) − a(n) > 0
| (2n+11)(n+3) | | (2n+9)(n+4) | |
| − |
| < 0 |
| (n+4)(n+3) | | (n+3)(n+4) | |
| 2n2 + 6n + 11n + 33 − (2n2 + 8n + 9n + 36) | |
| < 0 |
| (n+3)(n+4) | |
| 2n2 + 6n + 11n + 33 − 2n2 − 17n − 36 | |
| < 0 |
| (n+3)(n+4) | |
I się zgadza, bo n∊N, więc ułamek nie będzie ujemny, a to, że w liczniku jest −3 to będzie
zawsze mniejsze od zera
P.S Dobrze, jakby ktoś to sprawdził.
11 gru 22:21
asdf: Witaj Ajtek
11 gru 22:22
Ajtek:
Cześć
asdf 
.
Wygląda ok.
11 gru 22:28
allleksander: Dziękować
11 gru 22:29