wygranie 20 zł
kacper: loteria składa się z 40 losów: 5 losów umożliwiających wygranie po 20zł , 10 losów
umożliwiających wygranie po 10zł , i 225 losów pustych.Kupujemy 2 losy.Ile mamy możliwosci
wygrania 20zł
11 gru 22:13
Ajtek:
Popraw treść zadania.
11 gru 22:15
kacper: bez tego początku WYGRANIE 20zł moja pomyłka
11 gru 22:19
kacper: 25 losów pustych
11 gru 22:19
Ajtek:
Teraz się wszystko zgadza.
Kupujemy dwa losy. Wygrać 20 zł możemy gdy trafimy jeden los wygrywający 20 zł, a 2 pusty, lub
dwa losy wygrywające po 10 zł.
11 gru 22:26
kacper: niestety nic z tego nie kapuje wynik jest 170
11 gru 22:30
Eta:
20zł otrzyma,jeżeli wylosuje 1 los (20 zł) z 5 takich losów i 1 los pusty ( z 25 takich
losów
lub 2 losy po 10zł czyli 2losy z (10 losów po 10 zł)
| | | | | | | |
i mamy : | * | + | = 5*25+ 45= 170 |
| | | | |
| | | | 10! | | 8!*9*10 | |
bo | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2!*8! | | 1*2*8! | |
11 gru 22:39