| (−1)n | ||
∑n=1∞ | ( w mianowniku n+ln2n) | |
| n+ln2n |
| 1 | ||
Określamy zbieżność szeregu ∑n=1∞ | ||
| n+ln2n |
| 1 | 1 | |||
an = | = O( | ) − stosujemy kryterium asymptotyczne. | ||
| n+ln2n | n |
| an | n | 1 | n | ||||||||||||||
lim | = lim | =H= lim | = lim | ||||||||||||||
| 1/n | n+ln2n |
| n+2lnn |
| 1 | |||||||||||
=H= lim | = 1 ∊ (0,+∞) | ||||||||||
|
| 1 | ||
Zatem szereg jest tak samo zbieżny jak ∑n=1∞ | (czyli rozbieżny). | |
| n |
| (−1)n | ||
Wniosek: Szereg ∑n=1∞ | jest bezwzględnie rozbieżny. | |
| n+ln2n |