indukcja matematyczna
anijana: indukcja matematyczna. Pilnie na jutro

jak zrobić założenie ? do 2
n + 1 > 2n
11 gru 22:03
Basia:
krok 2
Z: 2n+1 > 2n
T: 2n+1+1 > 2(n+1)
11 gru 22:22
anijana: tyle wiem

tylko jak rozwinąć to dalej?
11 gru 22:23
PW: Tak przekształcać (szacować) lewą stronę tezy, aż wykażesz, że jest większa od prawej. Trzeba
przy tym wykorzystać założenie. Zrób jakiś prosty krok i okaże się to nietrudne.
11 gru 22:33
anijana: mam ogólne pojęcie jak to robić.. ale w tym konkretnym przykładzie nie wiem jak zastosować
założenie.
11 gru 22:41
PW:
2n+1+1= 2.2n+1 = 2n +(2n +1) > 2n + 2n >2 + 2n = 2(n+1)
TU↗
13 gru 00:13