Pola
Basiek: 
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą y=x
2 oraz styczną do tej krzywej w pkt. o odciętej
x
0=3.
styczna: y=ax+b
ax+b=x
2 dla x
0 : 3a+b=9
Należałoby znaleźć drugie równanie, co ponoć można zrobić używając pochodnej− tego pkt.
zadania
nie rozumiem. Mogłabym prosić o wytłumaczenie, czemu i jak?
11 gru 21:51
aniabb: a = f'(x0)
11 gru 21:53
Basiek: Kolejna pamięciówka?
11 gru 21:53
aniabb: f' = 2x
f'(3) = 2*3 =6
y=6x+b
11 gru 21:53
11 gru 21:54
Basia:
styczna do krzywej opisanej równaniem y=f(x), w punkcie x0, ma współczynnik kierunkowy
a = f'(x0) i przechodzi przez punkt P(x0; f(x0))
y = f(x) = x2
f'(x) = 2x
a = f'(3) = 2*3 = 6
P(3; 9)
i piszesz równanie prostej stycznej
11 gru 21:55
Basiek: W zasadzie... po prostu nie rozumiem zależności
f'(x)=a

Ale widzę, że to po prostu tak jest. Może to i lepiej. Dziękuję.
Idę pracować nad całkami.

Miłego wieczorku.
11 gru 21:58
Basia:
sieczne przechodzące przez A(x
0;f(x
0)) i B(x
n;f(x
n) → stycznej w p−cie x
0
jeżeli x
n→x
0
| | f(xn) − f(x0) | |
a współczynniki kierunkowe siecznych to |
| |
| | xn−x0 | |
to do czego one dążą przy x
n → x
0 ? do f'(x
0)
stąd wniosek, że współczynnik kierunkowy stycznej = f'(x
0)
11 gru 22:08
Basiek: Dziękuję.
11 gru 22:16
Mila: No to jak to jest, masz całki a stycznej nie było?
11 gru 22:18
Basiek: No tak. W zasadzie oprócz całej było też prawdopodobieństwo i macierze. Myślę, że po prostu nie
wszystko można zmieścić w semestrze.
11 gru 22:27
Mila: Też tak myślę, i dziwi mnie to wszystko.Brak ładu w nauczaniu, spójności materiału.
Towarzystwo wzajemnej adoracji i każdy według własnego widzi mi się uczy.
Trzymaj się, nie mogą was wyrzucić, bo nie mieliby gdzie pracować.
12 gru 00:43