prawdopodobieństwo
karo: Pomocy! Pilnie potrzebuję rozwiązania zadania
Uczeń losowo wybiera odpowiedzi do dwóch zadań testowych. W pierwszym zadaniu spośród czterech
odpowiedzi jedna jest poprawna, a w drugim − spośród pięciu odpowiedzi dwie są poprawne.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że uczeń właściwie odpowiedział: a) w pierwszym zadaniu b) w
drugim zadaniu c) co najmniej w jednym zadaniu
Proszę o wytłumaczenie.
Podpunkt a to chyba 1/4
Podpunkt b 2/5
ale jak zrobić c


?
11 gru 21:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
| | 2*1 | |
b) |
| <−−− bo musi wybrać 2 odpowiedzi z 5 możliwych |
| | 5*4 | |
c) najlepiej z przeciwnego ... czyli:
| | 3 | | 3 | |
1 − P(dwie błędne) = 1 − ( |
| * |
| ) = ... |
| | 4 | | 5 | |
11 gru 22:04
aniabb: c)
1/4 * 3/5 + 3/4 * 2/5 + 1/4 * 2/5 =
11 gru 22:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwaga −−− przyjąłem że w drugim pytaniu wystarczy dać jedną złą odpowiedź, aby całe zadanie
było ocenione jako błędne
11 gru 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu −−− dlaczego dodała A∩B
11 gru 22:05