wykaż że i prostokąt wpisany w okrąg
rasputin: a) Wykaż, ze dla dowolnych liczb nieujemnych a i b spełniona jest nierówność
b) W zbiorze prostokątów wpisanych w okrąg o promieniu R znajdź prostokąt o największym polu
11 gru 21:43
dragon: a+b≥2√ab
podnosimy stronami do kwadratu (można to zrobić bo obie str. są nieujemne)
11 gru 21:45
rasputin: co do punktu b) mam jeszcze pytanie, czy zawsze, jeśli przecinamy prostokąt wzdłóż jego
przekątnej, to kąty, które nam powstaną to będą : 90, 30 i 60 ?
11 gru 21:48
Mila: a+b≥2√ab⇔
a−2√ab+b≥0
(√a−√b)2≥0 nierówność prawdziwa
2)
11 gru 21:49
licealista: a nie trzeba pisać założenia że a≥0 i b ≥0
11 gru 21:53
Mila:

Największe pole dla sinα=1 ⇔α=90
0
w takim razie dla kwadratu o przekątnych 2R
a=b
2R=a
√2
11 gru 21:57
rasputin: a zaraz, chyba, prostokąt może być kwadratem ? więc, tym prostokątem o największym polu będzie
kwadrat? jeśli tak, to to będzie wyglądało w ten sposób :
przekątna kwadratu wpisanego w ten okrąg to 2R
potem z własności trójkąta (o kątach : 90,45,45) wychodzi mi, że bok tego kwadratu to R√2 ,
więc pole tego kwadratu / prostokąta o największym polu to :
P = R√2 * R√2 = 2R2
11 gru 22:00
Mila: Przecież to jest to samo co napisałam.
| | 2R | | √2 | | 2R√2 | |
a= |
| * |
| = |
| =R√2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
Chciałam abyś sam usunął niewymierność.
Ponadto, każdy kwadrat jest prostokątem.
11 gru 22:12
Mila:
Licealisto, piszesz założenia, bez założen nie można wyciągać pierwiastka kwadratowego z
a, bo mogłoby być ujemne.
11 gru 22:14