trygonometria ;/
allleksander: Rozwiaz rownanie sin2x=2cosx. Znajdz wszystkie rozwiania tego rownania spelniajace warunek
x2−x−6<0
powinienem rozpisac sin2x ? co dalej?
2sinx*cosx−2cosx=0
11 gru 21:24
allleksander: aaa
cosx(2sinx−2)=0
cosx=0 lub 2sinx−2=0
tylko co potem?
11 gru 21:26
patrycja: hm?
11 gru 21:38
11 gru 21:40
11 gru 21:41
11 gru 21:41
patrycja: czyli jesli mi wyjdzie x=π/2+2kπ to pozniej to mam podstawic do nierówności x2−x−6<0
11 gru 21:48
aniabb: raczej tę nierówność rozwiązać niezależnie i znaleźć część wspólną
11 gru 21:49
patrycja: ale jaka bylaby czesc wspolna π2+2kπ z x1=2 x2=3
11 gru 21:53