ciągi
Matma: Ciągi: Suma 3 ciągów arytmetycznych wynosi 39, jeżeli odejmie się od pierwszego i trzeciego 3 a
od drugiego 5 to jest to ciąg geometryczny. Obliczyć wyrazy tego ciągu.
Jaka powinna być odpowiedz do tego?
11 gru 21:17
Basia: suma trzech ciągów raczej nie może = 39
11 gru 21:22
Matma: pewnie chodzilo o trzech wyrazow ciagu.. zadanie ktore ktos mial na kolosie, wiec zle pewnie
sformułował tresc
11 gru 21:28
Matma: hm
11 gru 23:29
Matma: moze ktos pomoze w rozwiazaniu

jutro kolos! xd
11 gru 23:46
Eta:
a−r, a, a+r −−− trzy kolejne wyrazy ciągu arytm
a−r+a+a+r= 39⇒ a=13
to : 13−r−3, 13−5, 13+r−3 tworzą ciąg geom
10−r, 8, 10+r ⇒ (10−r)(10+r)= 82 ⇒ 100 −r2= 64 ⇒ r= 6 v r= −6
dla r=6 i a= 13 ciąg arytm : 7, 13, 19
lub dla r=−6 i a= 13 ciąg arytm. 19,13, 7
11 gru 23:48