Tangens kąta ostrego
zaq: Równoległobok ma boki długości 2√2 i 4, a jego krótsza wysokość ma długość 2. Oblicz tangens
kąta ostrego w tym równoległoboku.
11 gru 21:07
Ajtek:

a=4
b=2
√2
h=2
0<α<90
tgα=?
sin
α+cos
2α=1 ⇒ cosα=...
I koniec.
11 gru 21:15
zaq: nie mieliśmy jeszcze sinusów i cosinusów. tylko tangens. jakiś inny sposób?
11 gru 21:19
Ajtek:
Z tw Pitagorasa:
Rysunek nie chce mi się załadować, odcinek od wysokości (czerwona), do wierzchołka kąta α
oznaczam jako x:
x
2+h
2=b
2
x=
√b2−h2
11 gru 21:27