indukcja
ania: obliczyc metoda indukcji ∑ k=12 n(n+1), k=1
11 gru 21:03
Basia: metoda indukcji matematycznej nie służy do obliczania czegokolwiek
służy do
dowodzenie twierdzeń
a to co napisałaś nie jest prawdą, bo np.
więc jak powinno być ?
11 gru 21:07
ania: no to chyba wlasnie trzeba udowodic, tez tak zrobilam na kolokwium ale okazalo sie ze to zle
wiec sama nie wiem...
11 gru 21:16
Basia:
∑ musi mieć ograniczniki od − do
prawdziwe jest twierdzenie:
dowód:
1.
n=1
L = ∑
k=1k = 1
L = P
2.
| | n(n+1) | |
Z: ∑k=1,2,...,n k = |
| |
| | 2 | |
| | (n+1)(n+2) | |
T: ∑k=1,2,...,n,n+1 k = |
| |
| | 2 | |
dowód:
| | n(n+1) | |
∑k=1,2,...,n,n+1 k = ∑k=1,2,...,n k + (n+1) = |
| + (n+1) = |
| | 2 | |
| n(n+1)+2(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
c.b.d.o.
11 gru 21:40