potęga o wykładniku wymiernym
Karo: uprość wyrażenie, stosując prawa działań na potęgach
e) (x1/2 + y1/2)(x1/2 − y1/2)
f) ((x−1)1/2 + (x+1)1/2
to są przykłady e i f z mojej książki wcześniejsze umiałam zrobić a do tych nie wiem jak się
zabrać proszę o pomoc
11 gru 20:57
dero2005:
e) x12 = a y12 = b
(a + b)(a − b) = a2 − b2
11 gru 21:00
Mati_gg9225535: e) zwin wg wzoru skróconego mnozenia
11 gru 21:00
Mati_gg9225535: f) czy to masz dobrze przepisane ?
11 gru 21:01
Karo: f) ((x−1)1/2 + (x+1)1/2)2 − poprawione przepraszam za pomyłkę
11 gru 21:03
Mati_gg9225535: wg wzoru skróconego mnożenia

(a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
11 gru 21:05
Karo: ok dzięki już mi się wszystko zgadza a wystarczyło tylko trochę pomyśleć
11 gru 21:13