prawdopodobieństwo
Krzychu:

W pudełku znajduje się n kul białych (b) i jedna czerwona (c). Z pudełka losujemy po jednej
kuli tak długo aż zostanie wylosowana kula czerwona. Graf obok ilustruje wyniki tego
doświadczenia.
a) ile kul było w pudełku przed przystąpieniem?
b) określ przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doświadczenia poprzez wypisanie jej elementów.
a) to 5, ale wg mnie sie nie da określić, bo jakby czerwona wypadła za 2 razem to już powód do
tego żeby mówić że było tak tylko 2 kule?
b) Ω={b,bb,bbb,bbbb,bbbbc}?
11 gru 20:54
Basia:
ad.a
nie masz racji; gdyby ich było więcej niż 5 to ostatnie pokazane losowanie też miałoby dwa
możliwe wyniki
z grafu wynika, że po wylosowaniu 4 kul białych została w pudełku już tylko kula czerwona
ad.b
Ω = {(x1,x2,....,xk): k≤n i xk=c i x1=x2=...=xk−1=b}
11 gru 21:04
Krzychu: a) skąd wiesz że po wylosowaniu 4 białych została juz tylko jedna czerwona? Może tam jest
jeszcze kilka białych ale akurat wypadła czerwona. To jest przeciez możliwe.
11 gru 21:07
Basia:

gdyby zostało jeszcze kilka białych to graf musiałby wyglądać tak jak na rysunku
brak drugiej możliwości oznacza, że już nie ma białych kul
11 gru 21:13
Krzychu: ok a) już czaje, ale b) nie potrafie odczytać tego co napisałaś, jestem po jednej lekcji
11 gru 21:26
Basia:
ta Ω ma być ogólnie czy dla n=5 ?
11 gru 21:27
Krzychu: dla n=5
11 gru 21:33
Basia:
dla n=5 Ω = {(c); (bc); (bbc); (bbbc); (bbbbc)}
11 gru 21:35
Krzychu: dlaczego to c na poczatku? przecież one nie padło samo, tylko dopiero po bbbb
11 gru 21:37
Krzychu: ?
11 gru 21:56