,
PuRXUTM: mam takie pytanie, jak to zrobić

Okrąg o równaniu (x−4)
2+(y−6)
2=5 jest styczny do prostej o równaniu... nie pamiętam jak to
się robiło...
11 gru 20:28
Basia:
S(4;6) r=√5
więc na pewno okrąg jest styczny do prostych:
y = 6+√5; y=6−√5; x=4+√5; x=4−√5
ale także do wielu innych
sprecyzuj dokładniej warunki zadania
generalnie:
prosta ma równanie: y=ax+b lub x=c
aby była styczna do okręgu układ równań
(x−4)2+(y−6)2=5
y=ax+b
lub układ
(x−4)2+(y−6)2=5
x=c
musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
i na tej podstawie wyznacza się wartość parametrów
z tym, że jeżeli nic więcej o tej prostej nie wiadomo, da się tylko znaleźć związek między a i
b
konkretnych wartości wyznaczyć się nie da
jak wiadomo jest nieskończenie wiele prostych stycznych do każdego okręgu
11 gru 20:58
11 gru 21:32