matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Dawid:
∫
3
x
9
x
− 4 3
x
+ 3
dx 3
x
/9
x
− 4 3
x
+ 3 dx
11 gru 19:56
ZKS:
3
x
3
x
=
=
9
x
− 4 * 3
x
+ 3
(3
x
− 1)(3
x
− 3)
A
B
A(3
x
− 3) + B(3
x
− 1)
+
=
=
3
x
− 1
3
x
− 3
(3
x
− 1)(3
x
− 3)
(A + B)3
x
− 3A − B
(3
x
− 1)(3
x
− 3)
{−3A − B = 0 {A + B = 1 −−−−−−−−−−−−(
+
)
1
−2A = 1 ⇒ A = −
2
3
B =
2
1
dx
3
dx
−
∫
+
∫
2
3
x
− 1
2
3
x
− 3
11 gru 22:12