matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
Nicola:
W ostroslupie prawidłowym trójkątnym h podstawy wynosi 6cm,a kąt zawarty miedzy sciana boczna,a podstawa wynosi 60 stopni.Oblicz objętość i pole boczne
11 gru 19:51
dero2005:
h
p
= 6
H
= tg 60
o
=
√
3
1
3
h
p
H =
1
3
h
p
*
√
3
= 2
√
3
H
√
3
= sin 60
o
=
h
s
2
2
h
s
=
√
3
H = 4
3
2
a =
√
3
h
p
= 4
√
3
3
a
2
√
3
P
p
=
= 12
√
3
4
3
P
b
=
a*h
s
= 24
√
3
2
P
c
= P
p
+ P
b
= 12
√
3
+ 24
√
3
= 36
√
3
P
p
*H
V =
= 24
3
11 gru 21:26