ciekawa granica ciągu
michał: | | ln(t − a) | |
limt→a+ |
| = |
| | ln(et − ea) | |
11 gru 19:46
michał: proszę o pomoc!
11 gru 19:52
michał: 
?
11 gru 20:05
Krzysiek: a miałeś regułę de l'hospitala?
11 gru 20:09
michał: miałem. próbowałem. ale nic z tego nie wyszło.
11 gru 20:11
Krzysiek: | | et −ea | |
po skorzystaniu z reguły otrzymujemy: |
| |
| | (t−a)et | |
| | 1−ea−t | | ea−t−1 | |
= |
| = |
| →1 |
| | t−a | | a−t | |
| | ez −1 | |
skorzystałem z tego,że: |
| →1 dla z→0 |
| | z | |
11 gru 20:15
michał: dziękuję!
11 gru 20:18