uzupełnainie do bazy
XXX: 1.Wektor u=(1,0,0,2,1) v=(3,0,−1,0,3) w=(−1,0,1,1,0) uzupełnić so bazy przestrzeni R5. Wiem ze
one sa liniowo niezależne, ale nie robiłem jeszcze uzupełniania do bazy. w jaki sposob to
mozna zrobic?
2.Znależć bazę w R3 w ktorej wektor a=(0,−1,2) ma wszystkie współrzędne równe 1.
Z góry dziękuje za pomoc.
11 gru 19:33
Krzysiek: 1. chyba najłatwiej utworzyć z nich macierz i dobrać 2 wektory czyli wiersze/kolumny by
wyznacznik był różny od zera.
2.np: (1,0,0),(−1,−1,1),(0,0,1)
11 gru 19:43
XXX: ale ja tego nie brałem uzupelniania do bazy a skąd ci sie wzieły te wektory w drugim?
12 gru 08:22
Krzysiek: 1. masz dobrać 2 wektory by, w sumie 5 wektorów były liniowo niezależne więc jeżeli wyznacznik
bęzie różny od zera to wtedy będą niezależne, trzeba pokombinować.
2.
szukasz wektorów u,v,w takich że:
a=u+v+w
12 gru 10:41
XXX: a co z ty ze wszystkie współrzędne maja być róne 1 w tej bazie?
12 gru 10:59
Krzysiek: dlatego jest a=1*u+1*v+1*w
12 gru 11:02