.
asdf: Granica ciągu
pierw sprawdzam czy jest to symbol nie oznaczony: [1
∞]
lim
n→∞
=
lim
n→∞
= 1
5n*1 = [1
∞] dobrze? (chodzi mi o poprawny zapis i obliczenia)
11 gru 19:26
oolaa: wszystko prawie źle
11 gru 19:30
Krzysiek: ok, tylko zamiast tych wszystkich przekształceń od razu możesz skorzystać z liczby 'e'
i jeszcze powinno być: [15n *1] bo mam nadzieję, że sprawdzasz jaki masz symbol a nie, że
jest to Twój wynik.
11 gru 19:30
asdf: sprawdzam jaki to symbol. Wiem, że można od razu skorzystać ze wzoru na e, ale wykładowca
próbuje nam utrudnić chyba życie i każe tak to liczyć:
(zaznaczam, że drugie zmierza do jedynki i już tego nie przepisuję)
| | | |
limn→∞ [( |
| )n]5 = [U{e5}{e1]5 = (e4)5 = e20 |
| | | |
nie wiem czemu tak robi

skoro można od razu skorzystać z tego:
| | n+5 | | 4 | |
limn→∞ ( |
| )5n−1 = limn→∞ (1+ |
| )n+1)(5n−1)/(n+1) = e20 |
| | n+1 | | n+1 | |
a tak to obliczenia na pół strony
11 gru 19:35
asdf: dobrze to jest?
11 gru 19:40
Krzysiek: ok
11 gru 19:43
Trivial:
Beznadziejny sposób.
Prezentuję sposób łatwy − korzystamy ze wzoru
lim
an→0 (1+a
n)
bn = lim
an→0 e
anbn.
| | n+5 | | (n+5)(5n−1) | |
limn→∞ ( |
| )5n−1 = limn→∞ exp( |
| ) = ∞. |
| | n+1 | | n+1 | |
11 gru 19:43
Trivial: Tak, tylko jakbym się nie pomylił.
11 gru 19:44
asdf: Witaj, on prezentuje sprawdzanie symbolu czy rozwiązanie? i czemu pierw do zera a pozniej do ∞?
11 gru 19:46
Krzysiek: Tylko, żeby z tego korzystać to trzeba na wykładzie zapewne to udowodnić, więc łatwiej jest
korzystać z tego długiego sposobu.
11 gru 19:47
asdf: no a takie coś:
| | n+5 | | n+1+4 | |
limn→∞ ( |
| )5n−1 = limn→∞ ( |
| )5n−1 = |
| | n+1 | | n+1 | |
| | 4 | |
limn→∞limn→∞ [(1+ |
| )n+1](5n−1)/(n+1) = to chyba tutaj nie ma co wiele |
| | n+1 | |
udowadniac
11 gru 19:50
Trivial:
asdf, pomyliłem się powinno być:
| | n+5 | | 4 | |
limn→∞ ( |
| )5n−1 = limn→∞(1+ |
| )5n−1 |
| | n+1 | | n+1 | |
= lim
n→∞ e
4(5n−1)/(n+1) = e
20.
11 gru 19:51
asdf: To po co ona wprowadza ten zament to ja nie wiem

Ale mi to puki co nie przeszkadza...ale jak
ktoś dopiero teraz ma styczność z granicami może mieć z tym problem...
11 gru 19:52
asdf: żeby wyznaczyć symbol takiej granicy:
zaznaczyłem potęgi na czerwono:
| | (n+1)2n2+4n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n2+2n)n2+2n | |
| | n(1+1/n)2n2+4n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n2(1+2/n))n2+2n | |
to teraz mogę zrobić taki myk, że skoro jest to do drugiej potęgi to wykładnik pomnożę przez 2
i przy n
2 zostawie "n"..
| | n(1+1/n)2n2+4n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n(1+2/n))2n2+4n | |
| | n(1+1/n) | |
limn→∞ ( |
| )2n2+4n = [1∞] |
| | n(1+2/n) | |
dobrze wyznaczone?
11 gru 20:11
asdf: ?
11 gru 20:19
asdf: uporałem się chyba trochę z tym i takie coś mi wychodzi ( ten myk chyba był zły...)
| | (n+1)2n2+4n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n2+2n)n2+2n | |
| | (n+1)2n2+2n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n2+2n)n2+2n | |
| | (n2+2n +1)n2+2n | |
limn→∞ |
| = |
| | (n2+2n)n2+2n | |
| | n2(1+2/n +1/n2)n2+2n | |
limn→∞ |
| = [1∞] |
| | n2(1+2/n)n2+2n | |
Teraz dobrze?
11 gru 20:32
asdf: i dalej jak mam tą granicę (narazie zajme się mianownikiem):
| | n2(1+2/n +1/n2)n2+2n | |
limn→∞ |
| |
| | n2(1+2/n)n2+2n | |
| | 2 | | 1 | | 2n + 1 | |
limn→∞ (1 + |
| + |
| )n2+2n =limn→∞ (1 + |
| )n2 + 2n = |
| | n | | n2 | | n2 | |
ciężkie to

Jakby co to tutaj jest kod źródłowy z tego postu (gotowe ułamki):
http://etxt.pl/66a
11 gru 20:45
asdf: ?
11 gru 20:53
Krzysiek: | | n2 +2n+1 | | 1 | |
( |
| )n2 +2n=(1+ |
| )n2 +2n →e |
| | n2 +2n | | n2 +2n | |
11 gru 21:04
asdf: ale proste

aż banalne

dzięki
11 gru 21:12