dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 4 i wysokości 6.
mala: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 4 i wysokości 6. oblicz miarę
kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi. prosze o pomoc..
11 gru 19:22
Mat: pierwsze co to oblicz dlugosc krawedzi , skoro w podstawie kwadrat to wszystkie jednakowe .
zrob rysunek. krawedz obliczysz z pitagorasa na jedna druga przekatnej w podstawie i wysokosc
.
11 gru 19:25
mala: no i krawędź wyszła √44 i nie wiem jak to dalej zrobic nie wydze tych kątów.
11 gru 19:27
Mat: czyli 2√11 hm...
11 gru 19:31
mala: no tak i co dalej z tw cosinusów? tylko ze nie wime gdzie te kąty są..
11 gru 19:33
Mila:

H=6
AC=4
√2
|OC|=2
√2
k
2=6
2+(2
√2)
2⇔k
2=36+4*2=44⇔k=2
√11
k
2=2
2+h
b2
44=4+h
b2
h
b=
√40=2
√10
4
√10=
√11*h
Teraz z tw. cosinusów
|DB|
2=h
2+h
2−2h
2cosα
11 gru 20:01