dynamika
kapi: Na walec o masie M=5kg i promieniu r=0,1 m osadzony na poziomej osi nawinięto sznur, na końcu
którego zawieszono ciężarek pod pływem własnego ciężaru, aby walec wykonał 20 obr/s?
wynik w książce: 0,54 m.
11 gru 19:19
kapi: ma ktoś jakiś pomysł?
11 gru 19:53
kapi: odświeżam
11 gru 20:28
kapi: odświeżam
11 gru 21:05
kapi: odświeżam
11 gru 22:55
kapi: odświeżam
12 gru 10:43
aniabb: jak podasz jakieś pytanie to może ktoś coś wymyśli
12 gru 10:51
kapi: o jejku, przepraszam

Na walec o masie M=5kg i promieniu r=0,1 m osadzony na poziomej osi nawinięto sznur, na końcu
którego zawieszono ciężarek o masie 2kg. Na jaką odległość musi się opuścić ciężarek pod
pływem własnego ciężaru, aby walec wykonał 20 obr/s?
12 gru 11:20
aniabb:
ω = 20 obr/s ω=εt
ε= N*r / I
I=1/2 Mr2
ma=mg−N m − masa małego ciężarka =2kg
s=at2/2
12 gru 12:00
kapi: skąd te wzory się wzięły?
ε= N*r / I
I=1/2 Mr2
12 gru 12:26
12 gru 12:29
kapi: ε= M / I
skąd u ciebie ε= N*r / I
bez nerwów proszę
12 gru 12:35
aniabb: 3 wzorki wyżej na karcie wzorów
12 gru 12:38
aniabb:
12 gru 12:40
kapi: no tak bo naciąg to siła

a tym I=1/2 Mr
2 czemu jest 1/2?
12 gru 12:41
kapi: przez 2 bo nie robi pełnego obrotu lina na walcu tylko połowe tak? i ma być l=1/2mr2 ?
12 gru 12:55
12 gru 12:58
kapi: przyspieszenie kątowe to 20 obr/s?
12 gru 13:04
kapi: nie to jest prędkośc kątowa, to skąd wezmę ε?
12 gru 13:05
aniabb: prędkość ... no chyba że znowu coś zjadłeś w treści zadania
12 gru 13:05
aniabb: ω=εt
12 gru 13:05
kapi: za t biorę 1s?
12 gru 13:06
aniabb: ale przyznaję że nie udało mi się wyliczyć S bo za bardzo uwikłany ten czas mi się zrobił

sprawdź treść jeszcze raz
12 gru 13:07
aniabb: nie... wyznaczasz i wstawiasz do wzoru na S
12 gru 13:08
kapi: no tak ale jak wyznaczyć jak mam 2 niewiadome
12 gru 13:10
aniabb: myślałam, że się ładnie wpasują

aa wiem...może wstaw że a=ε*r
12 gru 13:15
aniabb: no i teraz wyliczysz

... ech S=0.45
12 gru 13:21
aniabb: ładniej i szybciej z zasady zachowania energii... ale dalej S=0,45m
v=ω*r
h=0,45m
12 gru 14:11
kapi: może jest po prostu błędny wynik, albo zrobione jakoś inaczej

Dziękuje za poświęcony czas
12 gru 16:47
Maslanek: ω=2πf=40π.
To sporo zmieni myślę
12 gru 17:33
Maslanek: Nie zapominajmy, że prędkość kątowa jak sama nazwa wskazuje podawana jest w radianach, a nie
obrotach
12 gru 17:33
kapi: to teraz wychodzi 8 metrów, heheh
12 gru 17:37
Maslanek: Nawet 17,75m

Ale to w takim razie treść jest niepoprawna.
Jak mniemam chodzi o to, że ten walec ma zrobić 20 obrotów. A to dużo zmienia −,−
12 gru 18:12
Maslanek: Dobra.
Dochodzę do wniosku, że to zadanie jest maksymalnie bez sensu...
12 gru 18:17
Maslanek: Poddaję się
12 gru 18:19
aniabb: może po prostu czeski błąd 54 zamiast 45
12 gru 23:55