matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna jednostronna
Krzysiek:
Obliczyć pochodne jednostronne podanej funkcji: f(x)=|x|
3
, x
0
=0 No to liczę: |x|=x dla x≥0 i −x dla<0
f(Δx+x)−f(x)
f`
−
(0
−
)=lim
Δx→0
−
Δx
Nie wiem co wstawić gdzie... Gubię się w tym ilorazie
11 gru 19:09