Zbadaj liczbę rozwiązań równania
monik: Zbadaj liczbę rozwiązań równania k2 − x = kx + 1 w zależności od parametru k.
Proszę, pomóżcie!
11 gru 19:01
wqe: na lewą stronę, delta
11 gru 19:25
monik: delta wychodzi x2 + 4x + 4
i potem mi wychodzą jakieś inne rzeczy niż w odpowiedziach
że k∊∅ w kazdym przypadku
11 gru 19:31
monik: k2 −xk − x − 1 = 0
Δ + x2 − 4 (−x − 1)= x2 +4x + 4
jedno rozwiązanie:
Δ>0
(x+2)2 = 0
x+2=0
x= −2 k2 + 2k ++3=0
(k+1)2 + 2 = 0
k∊∅
co tu jest źle?
11 gru 19:36
Mat: k2 − (1+k)x − 1 = 0 i teraz delta ej ...
11 gru 19:46
Mat: jak Ci moga k zniknac ?
11 gru 19:46
Dominik: k2 − x = kx + 1
kx + x = k2 − 1
x(k + 1) = k2 − 1
0 rozwiazan, gdy:
k + 1 = 0 ∧ k2 − 1 ≠ 0
k = −1 ∧ (k ≠ 1 ∧ k ≠ −1)
sprzeczne
1 rozwiazanie, gdy:
k + 1 ≠ 0
k ≠ −1
∞ wiele rozwiazan, gdy:
k + 1 = 0 ∧ k2 − 1 = 0
k = −1 ∧ (k = 1 ∨ k = −1)
k = −1
11 gru 19:47
monik: k = −1 ∧ (k ≠ 1 ∧ k ≠ −1)
Dlaczego najpierw jest k = −1, a potem k ≠ −1?
11 gru 19:53
monik: aa, nie może byc 0 rozwiązań
11 gru 19:55
Dominik: kazde rownanie 1 stopnia mozemy predzej czy pozniej doprowadzamy do postaci
omawiane zagadnienie to dyskusja liczby rozwiazan rownan liniowych, czyli
0 rozwiazan (rownanie sprzeczne) gdy A = 0 i B ≠ 0
1 rozwiazanie gdy A ≠ 0
∞ wiele rozwiazan (rownanie tozsamosciowe) gdy A = 0 i B = 0
zatem w powyzszym rownaniu zeby bylo 0 rozwiazan k musi byc rowne −1 i jednoczesnie nie wynosic
−1 i 1. jest to niemozliwe, dlatego rownanie nigdy nie przyjmuje 0 rozwiazan.
11 gru 19:57
monik: dzięki wielkie
11 gru 20:02