fukcja wymierna
agaaaa: witam,
jak robić ogólnie zadania takiego typu?
wyznacz q, jeśli punkt p(23, −4) należy do f(x)= −6x+q. Narysuj wykres funkcji i
podaj zbiór wartości.
11 gru 18:49
Kejt:
| | 2 | |
skorzystaj z tego, że: f( |
| )=−4 |
| | 3 | |
jak nadal nie rozumiesz to mów
11 gru 18:51
agaaaa: no nadal jakoś ciężko mi to ogarnąć, jutro mam z tego poprawę i to jest takie now or never na
semestr ;<
11 gru 18:54
Kejt: spoko.
| | 2 | |
więc to znaczy tyle, że jeśli podstawisz w swoim równaniu za 'x' |
| to wyjdzie Ci −4.  |
| | 3 | |
jak to podstawisz to wyjdzie Ci równanie z 'q'.
już wiesz?
jeśli nadal nie to mów...ja jestem cierpliwa
11 gru 18:56
agaaaa: czyli to by było tak że te −4 to y?
można by zrobić tak np.
że −4= i jest te −6 i podstawić za x ten ułamek?
11 gru 19:00
Kejt: nom..coś takiego:
11 gru 19:01
agaaaa: no próbowałam taki ułamek duży zrobić ale mi jakiś kulfon urósł.
no i potem żeby zrobić wykres, to tabelkę sobie narysować? i jak potem nanosić na ten wykres?
;x
11 gru 19:04
Kejt: może tak:
chyba lepiej
11 gru 19:08
agaaaa: no to się skróci i wyjdzie
−4=−9+q
−4+9=q
q=5 ?
11 gru 19:10
Kejt:
11 gru 22:28